Nebeska suza je jezero na Goliji koje krasi svojom lepotom, čarolija koja osvaja svakog posetioca. Jezero se nalazi na 1450 metara nadmorske visine i jedno je od retkih pojava koje sigurno treba obići.

Jezero se nalazi u Okruglici na samoj Goliji. Njen nastanak potiče u novijoj istoriji. Smešteno je u reljefu velikih livada gde izvire Jastrebovačka reka. Sama lokacija jezera jeste na samom putu Ivanjica – Bele vode a udaljeno od glavnog puta malo više od jednog kilometara. Put do samog jezera teško je prohodan za putnička vozila tako da sam prilaz iskoristite u lepoj šetnji netaknute prirode koja ga okružuje.

Golijsko jezero Nebeska suza nastalo je ne tako davne 1977 godine posle razarajućeg zemljotresa u Rumuniji. Kako tvrde meštani, posle nemilog događaja, nastalo je urušavanje zemljišta koje je kasnije stvorilo akumulaciju vode. Sam lokalitet nije ispitan od nadležnih službi.  Ono što krasi samo jezero jeste netaknuta priroda oko njega, gusta četinarska šuma i pašnjaci. Vodi se kao najveće u Moravičkom kraju a njegova površina je 500 m². Ono što je čudno oko ovog jezera jeste da još nije utvrđeno kako se akumulira voda. Oko njega nema pritoka reka jedino što je logično jesu kišnice i izvor koji se nalazi na dnu jezera. Naučnicima je posebno interesantno ovo jezero iz razloga što još uvek nije ispitano.  

Ono što je zaista čudno jeste da niko ne održava same prilaze ovom i drugim lokalitetima. Malo se o njima zna a još manje govori. GolijaInfo sa svojim prijateljima, ljubiteljima prirode, trudiće se da uvek i na vreme promoviše ovakve lokalitete. Ukaže i drugim zaljubljenicima u prirodu šta mogu obići i videti. Samo tako mnogim ljudima može da se desi čarolija koja osvaja. Čarolija koju svaki posetilac Golije može da doživi na svakom koraku. Zato se kaže da je definitivno sama planina neotkriveni biser Srbije.

Video preuzet sa YouTube

Autorski tekst: GolijaInfo.rs