Geografski položaj Golije je veoma prostran. Golija je najrasprostranjenija planina jugozapadne Srbije, pruža se u dužini od 32 km i zauzima površinu od 75 183 ha. Opštini Raška pripada 12 937 ha ili 17% od ukupne teritorije. Dva najviša vrha planine su Jankov kamen (1833 m) i Crni vrh (1795 m). Golija je od Raške udaljena 51 km. Po lepoti i raznovrsnosti pejzaža, kao i očuvanosti izvornih prirodnih i kulturnih vrednosti, jedna je od najlepših planina u Srbiji. Golija pripada unutrašnjoj zoni Dinarskog planinskog sistema. Preko 90% teritorije leži na visini većoj od 500 metara. Na Goliji se nalaze mnogobrojne reke koje su raščlanile njene strane: Studenica, Brvenica, Moravica.

Od 2001. godine područje planine Golije stavljeno je pod zaštitu države kao Park prirode  ,,Golija“, koji je svrstan u I kategoriju zaštite kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Zbog očuvanosti izvornih prirodnih vrednosti, ali i zbog kulturnih vrednosti, MAB/UNESCO komitet u okviru Parka prirode Golija proglasio je Rezervat Biosfere Golija – Studenica.

golija, golijainfo, geografski polozaj

Saobraćajna povezanost

Do Golije se može vrlo lako stići zahvaljujući magistralnim putevima koji prolaze pored same planine. Najvažnija saobraćajnica za deo Golije koji pripada opštini Raška je Ibarska magistrala koja preko Raške povezuje Beograd sa Kosmetom, Makedonijom i Crnom Gorom. Ibarskom dolinom prolazi železnička pruga Kraljevo – Raška – Priština, tako da i železnički saobraćaj ima važnu ulogu u razvoju ovog dela područja Golije.