Da li ste znali kako je najviši vrh Golije dobio ime? Najviši vrh Golije, koji se nalazi na 1.833 metara nadmorske visine, poznat kao Jankov kamen je i najviši vrh jugozapadne Srbije. Sama Golija se prostire u obliku latiničnog slova S i dužine je 32 kilometara. 

Za Jankov kamen i poreklo naziva nas vežu legende još od davnina. 

Po prvoj legendi Jankov kamen je dobio ime po Sibinjanin Janku, koji je vraćajući se sa Kosova na ovom mestu ostavio kamen. Ova legenda je i poznata svim ljubiteljima Golije i često je prepričavaju. Legenda nije dokazana ali verujemo da je tako. 

Kako je najviši vrh Golije dobio ime? Ono što je manje poznato i retko ko zna da postoji i druga legenda po kojoj je Jankov kamen dobio ime. Zapravo, legenda kaže da su se dva sina posvađala oko očevog nasledstva. Otac je to rešio na jedan sasvim čudan način. Napravio je jednu vrstu nadmetanja između njih. Ko prvi donese kamen do najvišeg vrha Golije dobija celo nasledstvo. Brat Ratko je došao do pola puta i odustao a njegov kamen se skotrljao nizbrdo do potoka. Tako je potok dobio ime Ratkov potok. Janko je pobedio po kome je ovo mesto i dobilo ime. O njegovoj veličanstvenoj hrabrosti se i dalje prepričavaju priče i urbane legende. 

Sam najviši vrh Golije je jedna oaza prirodnih lepota sa koje se pruža prelep pogled. Osećaj svakog posetioca je nezamisliv a komentari su poput ,,Bili smo na krovu Srbije”. Zapravo je i tako. Imate osećaj kao da je cela Srbija na Vašem dlanu.  

Ono što treba znati da je Golija planina sa netaknutom prirodom. Na svakom koraku Vas čeka po jedna prirodna lepota a svaka ima svoju legendu.

Legende Golije i predanja uskoro možete čitati na sajtu golijainfo.rs. 

Čekamo Vas na Goliji, planini koja svakog posetioca ostavlja bez daha. Ko jednom dođe na Goliju uvek se njoj vraća.