Svako ko prvi put dolazi na Goliju prvo pitanje je šta videti i šta obići. Golija je planina koja prihvata svakog dobronamernog gosta. Planina koja ima mnogo šta da pokaže i čime da se pohvali. Prelepa i netaknuta priroda svakog gosta ostavi bez daha. Ljubazni i uvek nasmejani domaćini su jedan od možda i najvećih promotera same Golije. 

Šta treba obići na Goliji? 

Ima mnogo toga što treba obići na Goliji a ono što je stavlja na prvo mesto jesu netaknuta četinarska šuma, pašnjaci, izvori sa čistom i pijaćom vodom, jezera, manastiri i crkve. Mnogo toga Golija može da Vam pokaže. Navešćemo nekoliko lokacija koje ako dolazite na Goliju svakako treba obići.

Jankov Kamen je najviši vrh Golije sa 1833 metara nadmorske visine. Sa njega se pruža prelep pogled na celu Srbiju. Jedno od najlepših vidikovca koje samo Golija može da Vam pruži. Najviši vrh jugozapadne Srbije. 

golija, golija info, jankov kamen, ime, legende, legenda, Sibinjanin Janko, krov srbije

Bojovo brdo je drugi po redu najviši vrh Golije. Nalazi se na visini od 1748 metara nadmorske visine. Jedno od najpoznatijih destinacija svakog ljubitelja prirode i planinarenja. 

Pašina česma je treći po nizu vrh Golije koji se nalazi na 1725 metara nadmorske visine. Pogodan za planinarenje. Ukupna dužina treka je 9,6 km a savladani uspon od 360 metara nadmorske visie.

Jezera

Tičar jezero (Dojićko) za koga se vežu mnoge legende i mitovi. Nalazi se u gustoj četinarskoj šumi u naselju Bele vode. Mnogi akademici su pisali naučne radove na temu ovog jezera a jedni od njih su dr. Nedeljko Košanin i Radovan Ršumović. Jezero je u osnovi trouglasto a okruženo je gustom četinarskom šumom. Jezero je trenutno veoma malo oko 10-15 metara. Ranije je bilo mnogo veće i oticalo je u reku Pakašnicu. Jezero je obrazovano od atmosferskih voda i jezerska voda je vremenom rastvarala stene na svom dnu, tako da se basen jezera udubljivao dok nije dopro do izdana odakle i danas dobija vodu i tako se održava.

ticarsko jezero

Nebeska suza (Okruglica) jezero koje se nalazi na 1495 metara nadmorske visine a pojavilo se posle jakog zemljotresa u Rumuniji 1974 godine. 

Košaninovo jezero koje se nalazi ispod Crepuljka a koje je potpuno zaraslo u tresavsku vegetaciju.

Ostali dragulji Golije

crkva sv. Preobraženja u Pridvorici. Koja potiče krajem XII veka. 

Gradački krst se nalazi u selu Gradac nadomak Golije. Neuobičajeno velikih dimenzija na kome su ranohrišćanski simboli i slova ispisana 1662. godine.

Rimski most je jedan od najpoznatijih spomenika Golije koji se nalazi u samom podnožju, a udaljen je od Ivanjice samo 17 km. Verovanje je da potiče iz doba Nemanjića. Most je dužine 14 metara i širine 2,40 metara.

Autorski tekst: GolijaInfo.rs