Gorska služba spasavanja Srbije GSS je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS-a. Oni su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 150 aktivnih spasilaca. Od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije GSS je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji. Definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije. GSS je član međunarodne organizacije za spasavanje u planinama – IKAR-CISA (Internationale Kommission Für Alpines Rettungswesen – Commission Internationale de Sauvetage Alpin), kao i međunarodne organizacije za spasavanje u speleološkim objektima – ECRA (European Cave Rescue Association), i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.

GSS je sačinjena od mladih i spremnih ljudi da uskoče u svaku situaciju i da pomognu u očuvanju svakog ljudskog života.  Vrlo spremni i brzi u svakoj situaciji. Neznaju za strah i jedini cilj im je pomoć drugima u nevolji. Ova služba i trenutno nema oformljenu ekipu na Goliji ali koristi resurse sa Kopaonika i Beograda. Uskoro očekujemo aktivnu ekipu i na planini Golija čim se stvore uslovi za formiranje. 

Gorsku Službu Spasavanja možete dobiti na telefon

+381 (0) 63 466 466.